Sveitsi kutsuu!


paikat / tiistai, 1 maaliskuun, 2022

Ajelimme Black Forrestin kukkuloiden läpi kohti Sveitsiä. Sveitsissä ensimmäiseksi yöpymispaikaksi koitui iltamyöhällä Bern. Visiitti jäi lyhyeksi ja palasimme Berniin vielä uudemman kerran, koska aamulla jatkoimme taas matkaa.

Bernistä lähdimme suuntaamaan kohti Vispiä. Reittivaihtoehtoja oli kaksi, kiertää länsikautta Alpit tai mennä niiden läpi, kirjaimellisesti läpi – junalla! Kylmä keli ja kesärenkaat eivät tuntuneet optimivaihtoehdolta, mutta päätimme kuitenkin ajaa lyhyempää reittiä eli Alppien läpi. Lähdimme suuntaamaan kohti Lötschberg-tunnelia. Tie Bernistä tunnelille oli ensimmäinen kunnon kosketus alppeihin ja oi niitä maisemia. Päivä sattui olemaan kaunis ja aurinkoinen. Tie alkoi loppupäässä muuttua serpentiiniksi ja maisemat sen kuin paranivat.


Ylhäällä odotti muutaman auton jono ja asema. Juna itsessään oli varsin mielenkiintoinen kapistus, joka oli palvellut kyseisellä pätkällä pitkään. Matka Alppien läpi kustansi noin 25 euroa, frangeina summa oli vähän suurempi. Oli aika mieletön tunne ajaa paku tuohon junaan sisälle. Käsijarru päälle ja hop, menoksi. Koko matka istuttiin autossa, joka keinui junan mukana. Tunneli oli sisältä aivan pimeä, mutta liikkeen tunsi ja koki. Suositeltava kokemus. Matka taittui noin parissa kymmenessä minuutissa ja olimmekin pian toisella puolella alppeja, matkalla kohti laaksoa. Serpentiinit kiemurtelivat rinnettä alas ja olimme kohta uskomattomassa laaksossa. Keväiseltä tuntuva aurinko teki kunniaa tuolle jylhälle maisemalle, joka avautui molemmilla puolillamme. Olimmekin kohta Vispissä ja saimme kokea jälleennäkemisen riemua sukulaisillamme.

Tästä eteenpäin matka tuntui taas lomalta, koska paikalliset oppaamme osasivat näyttää kaikki parhaat paikat ja suositella mihin kannattaa mennä. Ajelimme upeissa kylissä nousten vuorenrinteitä, nähden viiniviljelmiä ja paikallista elämää. Luonnosta tykkääville ihmisille visiitti noilla nurkilla on aivan ehdoton. Jäimmekin pohtimaan mahdollisuutta kesällä tai syksyllä lähteä vaeltelemaan samoille suunnille, jossa on kuulemma erinomaisia reittejä. Sveitsistä lisää piakkoin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *